Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Atjar tjampoer is een zoet-zuur bijgerecht, maar het kan natuurlijk ook als hoofdgerecht gegeten worden.

Het komt traditioneel uit Indonesië, het wordt dus veel in de Indische maar ook in de Maleisische keuken gegeten. En het wordt nagenoeg standaard geserveerd bij de (afhaal)Chinees in Nederland.

Bovendien kan het in de meeste supermarkten kant en klaar gekocht worden. Zelf maken is vaak nog veel lekkerder.

Natuurlijk kun je Atjar tjampoer op verschillende manieren met verschillende ingrediënten maken.

In ons geval maken we de traditioneel Atjar tjampoer, maar je kunt het gerecht ook met verschillende soorten vis, vlees, eieren, groenten en nog veel meer maken.

Recept Atjar tjampoer

Het recept voor de klassieke en traditionele atjar tjampoer is voldoende voor 8 personen.
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch / Chinees
Keyword Atjar tjampoer
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 6 minuten
Totale Tijd 26 minuten
Geschikt voor 8 Personen
Calorieën 42 kcal

Ingrediënten

  • 150 Milliliter Azijn
  • 100 Gram Spitskool
  • 100 Gram Wortel of winterpeen
  • 2 Kemirinoten
  • 1 Rode paprika
  • 1 Komkommer
  • 1 Ui
  • 1 Rode peper
  • 1 Knoflookteentje
  • 1 Eetlepel Gula djawa of bruine suiker
  • 2 Theelepel Koenjit kurkuma
  • 1 Theelepel Djahé
  • Olie

Bereiding

  1. Maak als eerste de ui en de knoflookteen schoon, snij deze beide erg fijn.
  2. Doe de ui, knoflookteen, rode peper, kemirinoten, koenjit, Djahé, en een eetlepel olie in een kom.
  3. Meng alles goed door elkaar.
  4. Snij de komkommer doormidden en dan in plakjes, dus zo dat je halve maantjes hebt.
  5. Snij de rode paprika in reepjes, rasp 100 gram van de wortel grof.
  6. Fruit het mengsel uit ui, knoflookteen, rode peper, kemirinoten, koenjit, Djahé, en een eetlepel olie op een middelhoog vuur gedurende 2 tot 3 minuten.
  7. Voeg er 1 eetlepel gula djawa toe, meng deze goed door de rest heen.
  8. Schenk ruim 150 milliliter azijn bij het mengsel, laat dit nu nog een tijdje op matig vuur pruttelen.
  9. Voeg de komkommer en de paprika toe, verwarm deze gedurende 2 tot 3 minuten mee.
  10. Snij de spitskool in fijne stukjes, voeg nu deze en de wortel aan de rest toe.
  11. Doe de deksel op de pan en laat alles nog een keer goed warm worden.
  12. Je kunt de Atjar tjampoer nu in weckpotjes bewaren, of gelijk serveren.