Koe loe yuk

Koe loe yuk

Koe loe yuk wordt ook wel eens Ku lo yuk genoemd, maar wat is koe loe yuk eigenlijk, en waar komt het gerecht vandaan?

Koe loe yuk komt traditioneel uit de Chinese keuken, maar het wordt inmiddels vooral in de Kantonese keuken graag en veel gegeten.

Het Chinese gerecht wordt gemaakt uit gepaneerde en gefrituurde varkensvlees blokjes en zoetzure saus.
Als je de koe loe yuk echt traditioneel wilt maken, dan kun je het gerecht met ananas, paprika, en ui bereiden.

Recept Koe loe yuk

Het recept voor de traditionele Chinese koe loe yuk is voldoende voor 4 personen.
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch / Chinees
Keyword Koe loe yuk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 45 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 206 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram varkensvlees
  • 1 Eetlepel rijstazijn
  • 1 Eetlepel zoete sojasaus
  • 100 Gram bloem
  • 1 Eetlepel bakpoeder
  • 1 Ei
  • 100 Milliliter water
  • 1 Rode paprika
  • 2 Uien
  • Olie om te frituren
  • Voor de saus:
  • 2 Eetlepels zonnebloemolie
  • 1 Eetlepel verse gember
  • 2 Knoflookteentjes
  • 100 Milliliter tomatenketchup
  • 100 Milliliter rijstazijn
  • 6 Eetlepels ananassap
  • 100 Milliliter water
  • 1 Eetlepel maizena

Bereiding

  1. Voeg het bakpoeder en de bloem in een schotel, meng dit goed door elkaar.
  2. Het bloem-bakpoeder mengsel kun je nu het beste nog een keer zeven, maar dit hoeft niet per sé.
  3. Voeg het ei en 100 milliliter water bij het bakpoeder en de bloem. Meng alles goed met elkaar totdat je een glad beslag hebt.
  4. Verwijder eventuele spieren en vet van het varkensvlees, snij het vlees in grote blokjes.
  5. Doe het varkensvlees, de zoete sojasaus, en de rijstwijn in een kom en laat dit even intrekken.
  6. Maak de uien, de gemberwortel, en de knoflookteentjes goed schoon.
  7. Snij de uien in halve dunne ringen, rasp de gember en snij de knoflook fijn.
  8. Was de paprika onder koud water uit de kraan, verwijder de zaadlijsten uit de paprika.
  9. Snij de paprika in blokjes.
  10. Verwarm een pan met wat meer olie erin, hier gaan we straks het vlees in frituren.
  11. Leg een bord en wat keukenpapier klaar.
  12. In de tussentijd verwarmen we een tweede pan en beginnen we met het bereiden van de saus.
  13. Fruit nu als eerste de gember en de knoflook op laag vuur. Voeg de tomatenketchup, rijstazijn, en het ananassap toe.
  14. Pak een schaaltje en voeg wat water en maizena toe, roer dit totdat je een glad papje hebt.
  15. Voeg het maizena mengsel bij de saus, breng het nog een keer aan de kook.
  16. Laat de saus zo lang koken totdat deze de gewenste dikte heeft.
  17. Breng de zoetzure saus nu nog met sojasaus op smaak.
  18. Als de olie in de eerste pan warm genoeg is, dan kunnen we met het frituren van het vlees beginnen.
  19. Hiervoor halen we het vlees eerst door het beslag. Als je dit gedaan hebt, kun je de varkensvleesblokjes frituren totdat ze een mooie goudbruine kleur hebben.
  20. Verwarm nu nog een keer een pan met wat olie erin, bak de ui en de paprika gedurende een paar minuten.
  21. Voeg de gefrituurde stukjes vlees toe roer dit nog een paar keer goed om.
  22. Je kunt nu de saus erbij voegen en de koe loe yuk met eventueel wat rijst erbij serveren.