Peking eend

Peking eend

Peking eend is een beroemd Chinees gerecht dat bestaat uit een gebraden eend met knapperige huid, soms geserveerd met dunne pannenkoekjes, hoisinsaus, reepjes lente-ui en komkommer.
Het is één van de meest populaire gerechten uit de Chinese keuken en staat bekend om zijn rijke smaak en krokante textuur.

Het gerecht is ontstaan in de stad Peking (ook bekend als Beijing) in China, en het bereiden van Peking eend is een kunst op zich.

Om de huid van de eend krokant te krijgen, wordt deze eerst geblancheerd, vervolgens gekruid en ten slotte gebraden.

Het vlees van de eend wordt in dunne plakjes gesneden en samen met de bijgerechten in de pannenkoekjes gerold en gegeten als een soort wrap.

Peking eend is een echte delicatesse en wordt vaak geassocieerd met formele gelegenheden en feesten in China.

Het is ook populair in restaurants over de hele wereld en wordt vaak beschouwd als een van de beste gerechten uit de Chinese keuken.

Recept Peking eend

Het recept voor de paking eend is voldoende voor 4 personen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch / Chinees
Keyword Peking Eend
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 1 uur 30 minuten
Totale Tijd 2 uren
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 265 kcal

Ingrediënten

 • 1 Hele eend ongeveer 2 kg
 • 1 Eetlepel Zout
 • 1 Eetlepel Suiker
 • 2 Eetlepels Rijstazijn
 • 2 Eetlepels Honing
 • 1 Eetlepel Donkere sojasaus
 • 1 Eetlepel Lichte sojasaus
 • 1 Stuk gember van 5 cm geschild en in plakjes gesneden
 • 4 Teentjes Knoflook geplet
 • 4 Lente-uitjes
 • 1 Sinaasappel in vieren gesneden
 • 1 Ui in vieren gesneden

Bereiding

 1. Was de eend grondig en dep hem droog met keukenpapier. Smeer de binnen- en buitenkant van de eend in met zout en suiker en leg hem op een rooster in de koelkast. Laat de eend ongeveer 24 uur in de koelkast staan, zodat de huid goed droogt.
 2. Meng de rijstazijn, honing, donkere sojasaus, lichte sojasaus, gember en knoflook in een kom. Zet de marinade apart.
 3. Haal de eend uit de koelkast en vul de binnenkant met de lente-ui, sinaasappel en ui. Bind de nek van de eend dicht met keukentouw. Leg de eend op een rek in een braadslee.
 4. Smeer de eend in met de marinade. Zorg ervoor dat de marinade overal goed verdeeld is, ook onder de huid.
 5. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de eend ongeveer 30 minuten in de oven. Draai de eend om en bak hem nog eens 30 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C en bak de eend nog eens 30 minuten. Houd de eend in de gaten en bedruip hem regelmatig met het braadvet.

 6. Haal de eend uit de oven en laat hem even rusten. Snij de eend in stukken en serveer met dunne pannenkoekjes, hoisinsaus, reepjes lente-ui en komkommer.

Dit is slechts een basisrecept en er zijn veel variaties op Peking Eend. Je kunt bijvoorbeeld de kruiden in de marinade aanpassen naar je eigen smaak. Veel succes met koken!

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.