Surinaamse Nasi

Surinaamse nasi

Surinaams nasi is een populair gerecht in Suriname en ie ietwat anders dan nasi goreng. Ondanks natuurlijk het feit dat nasi van oorsprong uit Indonesië afkomstig is.

Toch is dit een lekkere variant waarbij je overduidelijk de invloeden proeft uit Suriname.

Recept Surinaamse nasi

Een heerlijke variant op nasi goreng.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword nasi
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 45 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 563 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Rijst of Surinaamse rijst
  • 300 Gram Kipfilet
  • 1 Grote Ui
  • 1 Theelepel Verse, geraspte gember
  • Sesamolie of olijfolie
  • 5 Teentjes Knoflook
  • 1 Theelepel Zwarte peper
  • 2 Eetlepels Chilisaus
  • 5 Eetlepels Zoete marinade met ketjap
  • 6 Eetlepels Zoute ketjap
  • 0,5 Theelepel Djinten
  • 0,5 Theelepel Ketoembar
  • Water
  • 4 Takjes Selderij
  • 4 Bouillonblokjes

Bereiding

  1. Kook de rijst in ruim water, en voeg een scheutjes ketjap toe, samen met de bouillonblokjes en een beetje olie.

  2. Giet de rijst daarna af in een vergiet en laat het afkoelen.

  3. Kook het kipfilet in water met 2 bouillonblokjes, 1 schoongemaakt knoflookteentje en 1 takje selderij gaar.

  4. Pers de overigen knoflooktenen fijn, maak de ui schoon en snipper deze fijn.

  5. Rasp de gember en snij de over gebleven takjes selderij.

  6. Olie in een wok of koekenpan verhitten en daarin de gesnipperde, de trassi, knoflook en gember fruiten.

  7. Snij de gekookte kipfilet aan kleine stukken en voeg deze toe. Het geheel ongeveer 1 minuut laten bakken.

  8. Nu de overigen ingrediënten toevoegen, behalve de rijst, en een goede scheut water. Dus nu toevoegen de zoute ketjap, de chili saus, zwarte peper, djinten, ketoembar en de zoete marinade met ketjap.

  9. Gedurende 4 a 5 minuten, en onder regelmatig doorroeren laten bakken.

  10. Nu beetje bij beetje de gekookte rijst toevoegen en langzaam roeren.

Opmerkingen - Tips

Bij Surinaamse nasi kun je vanzelfsprekend ook satésaus en satë serveren alsmede kroepoek, en het smaakt heerlijk in combinatie met een verse en frisse salade van bijvoorbeeld tomaat, komkommer.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.