Tjap Tjoy

Tjap tjoy

Tjap tjoy is een Chinees-Indonesisch gerecht wat ook wel eens cap cai genoemd wordt, tjap tjoy betekend letterlijk gemengde groenten.

Dit gerecht wordt in de Nederlandse versie meestal met paprika, komkommer, taugé, wortel, en champignons gemaakt.

Naar wens kun je dan nog gebakken kip, varkensvlees, rundvlees, of tofu toevoegen, maar traditioneel wordt dit gerecht met kip of tofu gemaakt.

Wist je dat het gerecht al sinds de twintigste eeuw in Nederland gegeten wordt? De eerste Chinese restaurants ontstonden namelijk in de Nederlandse havensteden, Rotterdam en Amsterdam.

Maar niet alleen in Nederland, maar ook in landen zoals Amerika, Duitsland, Canada, India, en op de Filipijnen wordt het Chinees- Indonesisch gerecht graag gegeten.

Recept Tjap Tjoy

Het recept wat we vandaag maken wordt gemaakt met kip en verschillende groenten. Dit recept is voldoende voor 4 personen.
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch / Chinees
Keyword Tjap Tjoy
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 60 kcal

Ingrediënten

  • 2 Uien
  • 2 Knoflookteentjes
  • 250 Gram Champignons
  • 1 Rode paprika
  • 1 Komkommer
  • 400 Gram minimaiskolfjes in blik
  • 3 Eetlepel zonnebloemolie
  • 1 Eetlepel sesamolie
  • 300 Gram kipfiletreepjes
  • 125 Gram taugé
  • 150 Milliliter water
  • 1/2 Kippenbouillontablet
  • 1/2 Eetlepel Sambal oelek
  • 1 Eetlepel Oestersaus
  • 3 Eetlepel Ketjap manis
  • 2 Eetlepel Maizena

Bereiding

  1. Maak de twee uien schoon, snij deze in partjes en haal de lagen uit elkaar. Dus de lagen ui los maken van elkaar.
  2. Maak de knoflookteentjes schoon en snij deze in fijne stukjes.
  3. Snij nu ook de champignons en de paprika in plakjes, snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten.
  4. Snij het vruchtvlees in schuine plakjes.
  5. Open het blik met de minimaiskolfjes, giet alles in een vergiet en laat dit goed uitlekken.
  6. Verwarm een pan met zonnebloemolie en een klein beetje sesamolie op middelhoog vuur.
  7. Roerbak de ui gedurende ongeveer 2 minuten, voeg de kipreepjes toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee.
  8. Voeg de komkommer, minimaiskolfjes, en de taugé toe en roerbak dit ongeveer 1 minuut.
  9. Zet het vuur wat lager en voeg het water en de bouillontablet toe, breng dit aan de kook.
  10. Meng ondertussen de sambal oelek, oestersaus, en de ketjap met maïzena in een klein bakje.
  11. Roer dit door het groenten en de bouillon totdat de bouillon wat dikker wordt.

Tips

De tjap tjoy is goed combineerbaar met andere Chinees-Indonesische gerechten zoals, rijst, nasi of bami.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.