Je kunt deze vorm van de nasi goreng vanzelfsprekend als avond- of middageten serveren, waarbij je ieder gezinslid een groot plezier zal doen.
Spoel de gedroogde ansjovis met koude water, en laat ze vervolgens goed uitlekken.
De komkommer in de lengte doorsnijden, en in dunne plakjes.
In een wok 3 eetlepels rijstolie verhitten, en 2 eetlepels sesamolie. Hierin de ansjovis bruin bakken. Daarna even apart houden
Opnieuw wat rijstolie in de wok doen, en de blokjes vis gaar bakken. Daarna ook de vis apart zetten.
In de keukenmachine de trassi, de lomboks, de sjalotjes, en de knoflookteentjes doen, en fijnmalen. Er ontstaat nu een soort pasta.
Tamarinde in heet water, goed doorroeren, tot alles is opgelost. Water zeven en opvangen, dat wat in de zeef blijft kan weg.
Weer eetlepel rijstolie in de wok, en daarin de trassipasta met andere ingrediënten fruiten, totdat er een goede geur vanaf komt.
De ansjovis toevoegen, en doorroeren. Vervolgens de gesneden ui toevoegen.
Het tamarindewater toevoegen, en de suiker.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, in de kokosmelk, en doe de geraspte gemberwortel er door.
Als alles goed is, is inmiddels de sambal met ansjovis aardig ingekookt, tot een wat dikkere saus.
Als de rijst klaar is, kun je serveren. Op ieder bord leg je een pandanblad en daarop een bol rijst, en daarover de sambalsaus met ansjovis.
Serveer naast de rijst een half gekookte ei, wat emping, wat komkommer, stukjes vis, wat katjang en wat gebakken uitjes.